Klimaet står på dagsordenen hos mange virksomheder, og der ingen grund til at andelsboligforeninger ikke følger trop. Der er mange steder, man kan gribe ind for at hjælpe klimaet. Her er vandforbrug et godt sted at starte. Vandforbrug er nemlig en af de helt store klimasyndere, og der er mange ting man kan gøre for at formindske sit vandforbrug.
Hvorfor formindske sit vandforbrug?
Vandforbruget stiger på verdensplan, eftersom at befolkningen også stiger, og det betyder én ting: Vandforsyningen bliver mindre.
Selvom danskere er blevet mere bevidste om deres vandforbrug, og faktisk bruger mindre vand pr. husholdning sammenlignet med for 40 år siden, så er der stadig lang vej igen. Det vand vi bruger er ferskvand, og ferskvand udgør kun ca. 2% af verdens vandforsyning. Ud af de 2% ferskvand, er der kun ca. 1%, som kan benyttes. Så selvom man skulle tro, at en planet der består af 70% vand, ikke løber tør for vand, så er det desværre sådan virkeligheden er, hvis vi ikke tænker over vores vandforbrug.
Når vi bruger vandet, så tilfører vi desværre også ofte forurenende stoffer, som kan skade naturen og vandmiljøet. Dette sker, når vandet bruges i industrien, men også hjemme i husholdningen, når vi eksempelvis vasker tøj. Det er derfor vigtigt, at vi tænker over vores vandforbrug – også i hjemmet. For vi kan alle være med til at gøre en forskel.
Mindre vandforbrug er godt for pengepungen
Men det er ikke blot klimaet, man hjælper, når man formindsker sit vandforbrug. Faktisk er et mindre vandforbrug mindst lige så godt for pengepungen. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr affære, hvis man lader vandet løbe.
Et løbende toilet bruger mange liter vand, og kan koste mange penge, hvis man ikke får det under kontrol. Faktisk kan et løbende toilet bruge op til 300 liter vand på et døgn, hvilket er tre gange så meget, som en dansker bruger i gennemsnit i døgnet. Priserne for vand varierer alt efter, hvor i landet du bor. Men det koster i gennemsnit 7,1 øre for en liter koldt vand og 11,4 øre for en liter varmt vand. Det vil sige, at det koster dig knap 20 kroner om dagen, for at have et toilet der løber.
Det varme vand er en del dyrere end det kolde, da du også skal betale for energiforbruget af opvarmning af vandet. Så ønsker du at spare penge, så kan du blot skære ned på dit forbrug af varmt vand, og bruge mere koldt i stedet.
Her kan man spare på vandforbruget
Ifølge Danva går 7% af danskernes vandforbrug til drikkevand og madlavning, 10% går til opvask og rengøring. 13% går til tøjvask, mens 27% procent går til toiletskyl, og hele 36% af vandforbruget går til bad og hygiejniske formål. De sidste 7% går til øvrige formål.
Størstedelen af vores vandforbrug går altså til hygiejniske formål. Vi har derfor samlet en række råd til, hvordan I kan formindske vandforbruget i jeres andelsboligforening uden at gå på kompromis med livskvaliteten.
Gode råd:
-Tag kortere eller færre bade
-Fyld vaskemaskinen helt op og drop forvasken
-Invester i et nyere toilet, der bruger mindre vand, og har to slags skyl
-Luk for vandet, når du sæber dig ind, børster tænder o.lign
-Installer en sparebruser og sæt perlatorer på vandhanen
-Kontrollér med jævne mellemrum dine vandinstallationer
-Brug en balje, når du vasker op
Det kan betale sig at spare på vandet, både for din økonomis skyld, men også for klimaets. Og du behøver hverken at gå mindre i bad eller gøre mindre rent. Du skal blot tænke over, hvordan du bruger vandet, og om der er noget der kan optimeres. For opfylder du blot få af ovennævnte punkter, så er du allerede langt.
Læs også: Affaldssortering i boligforeningen
Hvordan kommer man disse punkter til livs i andelsboligforeningen?
Det kan være svært at holde øje med hinandens vandforbrug i andelsboligforeningen. Et godt råd kan derfor være, at skabe et overordnet overblik over foreningens vandforbrug, for at se hvor meget vand der bruges, og hvor man kan gribe ind. Dernæst kan man tage emnet op til generalforsamlingen, for at se hvor man kan blive bedre til at spare og dermed gøre en fælles indsats.
Du kan altid læse mere om vandforbrug, og se hvor meget vand koster, der hvor du bor her.