Godt indeklima i svære tider

Vi tilbringer 90% af vores tid inden døre, derfor er et godt indeklima essentielt for vores sundhed. Læs her hvordan du bedst forebygger et dårligt indeklima i din ejendom.

Dårligt indeklima giver alvorlige gener

Døjer du med hovedpine og træthed, og irritation i øjne, næse eller hals? Har du udslæt på huden eller kvalme? Så kan det være en god idé at vende blikket mod dit indeklima.

Hvis disse symptomer er dukket op ud af det blå, er det meget muligt at skyldneren er dit indeklima.

Gør du ikke noget for at forbedre dit indeklima, kan du risikere at symptomerne udvikler sig til allergi eller i værste tilfælde alvorlige sygdomme.

Sæsonens besparelser går ud over indeklimaet

“Spar på varmen!” – Er blevet denne sæsons mantra. Vi sænker temperaturen i hjemmet for at undgå tårnhøje regninger, men også af hensyn til den nationale forsyningssikkerhed.

Men når vi skruer ned for temperaturen i hjemmet, inviterer vi nye problemer ind, der udfordrer vores indeklima – nemlig fugt.

Har du et rum, der er koldere end de andre, er der sandsynlighed for, at der dannes fugt. Det betyder bedre levevilkår for husstøvmider og mulighed for skimmelsvamp – Og det er vi ikke interesserede i! 

Det anbefales derfor, at temperaturen holdes på samme niveau i alle boligens rum. Den optimale temperatur i hjemmet ligger på omkring 20-22 grader, forklarer fagekspert Tine R. Sode til Videncentret Bolius.

Få et godt indeklima i din ejendom

Der er flere ting, der kan være med til at skabe et dårligt indeklima. Det er typisk fugt, tobaksrøg, partikler, støv, radon, kemikalier, skimmelsvamp og støj. Men meget af dette kan undgås ved flere forskellige indsatser.

Støjforebyggelse

Støj kan være forstyrrende for din søvn, gå ud over din hørelse og forårsage stress. Men forskning peger også på, at støj kan have andre alvorlige følger. 

Trafikstøj kan ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO, give gener som kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, forøget risiko for hjertesygdomme og hormonelle påvirkninger. Ligger din ejendom tæt på trafikerede veje, så overvej hvad I, som forening eller udlejningsejendom, kan gøre for at mindske støjgener. 

Støj kan trænge gennem vægge, loft, sprækker og åbninger, men størstedelen af støj går gennem vinduerne. Det er derfor en god investering at få nye vinduer. Selv moderne energivinduer med 2 lags glas mindsker støj betydeligt bedre end gamle vinduer. Men det er også muligt at få lyddæmpende vinduer. Ligger din ejendom tæt ud til en trafikeret vej, så er lyddæmpende vinduer måske den bedste mulighed for at forbedre indeklimaet, når det gælder støj. 

Mange danskere er også generet af støj fra naboer. Hver tredje dansker, der bor i lejlighed, er generet af nabostøj. Det er derfor meget relevant, at I, i ejendommen, får nedskrevet nogle grundregler omkring støj i husordenen. Bor du i en lydt ejendom, kan det være relevant at oplyse beboere herom, så de er ekstra opmærksomme og kan tage hensyn til hinanden. 

For at komme konflikter i forkøbet, er det også god stil at informere naboer, hvis du kommer til at larme. Det kan være, hvis du holder fest eller skal bygge om. Brug eksempelvis MinEjendoms digitale opslagstavle til at give ejendommens beboere besked.

Udluftning

Som ejendom kan I forebygge dårligt indeklima ved at sørge for god udluftning. Årsagen til at et indeklima er dårligt handler nemlig ofte om dårlig luftkvalitet. 

En af anbefalingerne, for at forebygge fugt, er, at vi skal lufte ud hver dag – flere gange dagligt. Gør dig selv og dine naboer den tjeneste at huske hinanden på dette effektive husråd, så kommer i langt med bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp. Brug eksempelvis foreningens opslagstavle – eksempelvis i MinEjendom – til at minde hinanden om goderne ved at lufte ud jævnligt – eller skriv det ind i foreningens vedtægter som en del af beboernes vedligeholdelsespligt. 

Et godt råd er at lufte ud, når du står op om morgenen, når du kommer hjem om eftermiddagen, og inden du går i seng. Er du i hjemmet hele dagen, anbefales det, at du lufter ud hyppigere. 

Anbefalingen lyder, at du skal lufte ud minimum 3 gange dagligt, helst med gennemtræk, i 5-10 minutter. Husk på at det heller ikke er godt for indeklimaet, hvis dine vinduer er åbne konstant.

Vedligeholdelse og forebyggelse i ejendommen

Ved at udskifte eller isolere gamle vinduer og døre, kan du og din ejendom spare mange penge på energi, da det derved bliver lettere at holde på varmen.

Men de gode isolationsmuligheder, gør det også svært at bevare et godt indeklima, og det er simpelthen fordi vi er for dårlige til at lufte ud. Heldigvis kan man i dag få vinduer med ventiler til frisk luft, så man nemt kan sørge for et bedre indeklima. 

Når det gælder hele ejendommen, er det også vigtigt at holde øje med tag og kælder, hvor fugten stortrives. Kommer der vandskade et sted i ejendommen, så sørg for at få det repareret hurtigt, så I undgår at fugten udvikler sig til skimmelsvamp.

Tag kontakt til en byggerådgiver for at høre om din ejendoms muligheder for et bedre indeklima.

Der findes mange flere tiltag, du kan tage stilling til. Læs mere om dem her.

Læs også: Boligforeninger risikerer uforudsete udgifter til vedligeholdelse