Julen er den tid, hvor der begås flest indbrud. Et tomt hjem er nemlig den bedste julegave til tyven. Men der er flere ting, du kan gøre for at undgå indbrud i julen.
Julens værste drillenisse ligger på lur
Efter to år hvor julen har hængt i en tynd tråd eller er blevet aflyst grundet Covid-19, er der endelig udsigt til en hyggelig jul, hvor vi kan være sammen med vores kære. Men det betyder også at mange af os drager ud for at besøge vores familier, og efterlader et tomt hjem. Dette ved julens værste drillenisse, tyven, også.
Julen er den tid på året, hvor der begås flest hjemmerøverier, og etageejendomme er desværre ikke undtaget. Der er derfor god grund til at gemme gaverne ekstra godt i denne tid.
Hjælp hinanden for at undgå indbrud i julen
En af de store fordele ved at bo i en etageejendom er, at naboerne er tæt på, så vi kan nemt holde øje med hinandens hjem. Dette er dog kun en fordel, hvis vi er hjemme og er opmærksomme. Forhør dig derfor med dine naboer, hvem der er hjemme i julen, og hvem der ikke er – og lav en aftale om at passe på hinandens hjem, når I ikke er hjemme.
Tøm hinandens postkasser, skub breve helt igennem brevsprækken, læg måtten på plads efter trappevask, gå en tur ud i gården i ny og næ, og sørg for at lukke døre til kælder, opgang og gård godt efter dig. Alt dette er med til at skabe tryghed og indikerer en ejendom, hvor der er liv.
Lys indikerer, at der er nogen hjemme
Et af de klassiske råd, når man er væk i længere perioder og gerne vil undgå indbrud, er at lade lyset være tændt. Dette skal dog gøres med måde, da det selvfølgelig skal se naturligt ud. Automatisk indstillet lys kan derfor være en god idé. Så lyset tændes i de timer, det nu falder naturligt. Men i tider hvor strømmen er dyr, kan dette være knapt så tiltalende.
Hvad du kan gøre i stedet, er at sætte batteridrevne lamper og lys op i hjemmet, som kan times til de tider, du ønsker. På den måde undgår du en meget dyr regning, når du kommer hjem, samtidig med at dit hjem ikke ser forladt ud.
Har I ikke allerede automatiseret lys i ejendommens gård og opgange, er det måske en idé at få det installeret. Det tager ikke lang tid og gevinsten i sidste ende er langt større end omkostningerne.
Tid er tyvens værste fjende
En stor del af forebyggelsen mod indbrud er tid. For jo længere tid tyven skal bruge på at komme ind i dit hjem, jo større er risikoen for, at de bliver opdaget. Det handler derfor om at forsinke tyven. Dermed er der også større chance for, at de giver op. Sørg derfor for at dine døre og vinduer er solide og ordentligt sikrede. De skal være svære at bryde op. Dette er særligt relevant for stueetagen, der er i højst risiko for indbrud. Tjek at hoveddør, kældervinduer og port lukker ordentligt og er svære at bryde gennem.
Er du bekymret for ejendommens sikkerhed, så tag det op med din boligforening eller udlejer, så I kan få gjort noget ved det.
Se på din bolig gennem tyvens øjne
For at gøre dit hjem så lidt attraktivt som muligt for en tyv, kan det være relevant at se på dit eget hjem ’gennem en tyvs øjne’. Hvilke værdigenstande ejer du, og hvilke fristelser byder dit hjem på set fra gaden eller bygningen overfor? Gem disse væk, og gem dem helst mere kreative steder end i natbordsskuffen eller på badeværelset – tyven kender til de klassiske ”gemmesteder”.
Dette har du måske ikke tænkt meget over, men hvis du kan se ind og ud gennem brevsprækken, så er det på tide at få dig en brevsprækkeskjuler. Brevsprækken er en direkte indsigt i din bolig, når først tyven er kommet ind i opgangen.
Du ved det handler om at få det til at se ud som om, du er hjemme. Så selvom det strider imod dine principper, så undlad at rydde alt for godt op, inden du tager afsted på juleferie. Mange rydder hjemmet op, inden de tager på ferie, men et helt rent og uberørt hjem er ofte en indikator på, at der ikke er nogen hjemme.
Du behøver selvfølgelig ikke at lade hele opvasken stå. Men sæt en kop frem på sofabordet, læg en åben bog i lænestolen, og lad tæppet ligge tilfældigt i sofaen. Det handler om at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme.
Det kan du gøre selv
En stor del af forebyggelsen mod indbrud i julen handler om en indsats fra hele ejendommen. Det du dog kan gøre nu og her, for at undgå indbrud i julen er:
- Sæt timer på lys.
- Lav aftaler med dine naboer.
- Gem værdifulde ting væk.
- Stil sko udenfor, så det ligner, at du har gæster.
- Stil en kop eller andet frem, så det ligner, at du er hjemme.
- Er det for besværligt at indstille alarm, så hav klistermærke alligevel, så tyven tror du har tyverialarm.
- Undlad at poste på sociale medier, at du er væk.
- Er du nyindflyttet så få skiftet din boligs låse. Du ved ikke om tidligere ejere har mistet en nøgle, som kan være havnet i de forkerte hænder.