Forebyg indbrud i boligforeningen

Hvert femte indbrud sker i en lejlighed. Der er derfor god grund til at være ekstra påpasselig, når man bor i en boligforening. Der findes heldigvis mange tips og tricks til din boligforening, der ønsker at sikre jer bedst muligt mod indbrud.

Tjek risikoen for indbrud i dit område

Der findes mange tips, tricks og tiltag, som man kan overveje, for at undgå indbrud i boligforeningen. Men inden du begynder på dette, kan du faktisk se, om det område du bor i eller ønsker at flytte til, er i høj risiko for indbrud på Boligsiden. Boligsiden har nemlig en oversigt over hvilke kommuner, der er i meget høj – høj – middel – lav eller meget lav risiko for indbrud. 

Ligger din boligforening i et af de risikofyldte områder, så skal du ikke tabe modet. Der er mange ting du og din boligforening kan gøre for at forebygge indbrud.

Gode råd til at forebygge indbrud

Forebyg indbrud med Nabohjælp

Konceptet Nabohjælp er ikke kun for villakvarterer. Nabohjælp kan også anvendes i boligforeninger. Hjælp hinanden, både når I er på ferie og i hverdagen. Skub posten helt ind i hinandens postkasser, sørg for dørmåtten er lagt på plads efter trappevask, og hold øje med hvem der kommer ind og ud af opgangen.

Solide altandøre og vinduer

Sørg for at jeres altandøre og vinduer er solide og sikre – med særligt fokus på stuelejlighederne, hvor de fleste indbrud bliver begået. Solide døre og vinduer gør det sværere for tyven at komme ind.

Lys og åbne arealer skaber tryghed

Åbne og lyse arealer er mere attraktivt for beboere og mindre attraktivt for tyvene, der har sværere ved at skjule sig. I kan altså gøre meget i gårdområdet, ved blot at skabe godt udsyn, og dermed gøre det trygt I jeres boligforening.

Gå op i ejendommens udseende

Opryddede og rene områder signalerer, at der bor mennesker, der går op i at bo et godt og trygt sted, hvor man passer på ejendommen og hinanden.

Hvem har adgang til gården?

Tænk over hvem der har adgang til gården. Mange gårde i København skal tilgås via en aflåst port, men her kan stadig komme fremmede ind, både hvis man glemmer at lukke den ordentligt efter sig, eller hvis man lukker andre ind. Luk derfor ikke fremmede ind i gården, også selvom de muligvis virker harmløse. Har i ikke en aflåst gård, så er det måske noget I kan overveje.

En dørtelefon er et godt middel mod indbrud

En dørtelefon er en stor hjælp til at holde fremmede væk fra opgangen. Sørg derfor for at denne er i orden og fungerer. Sørg for at lukke døren ordentligt efter dig, og luk ikke fremmede ind.

Lad gardiner være rullet fra

Når du ikke er hjemme, så lad gardinerne være rullet fra. Når gardinerne er rullet for hele døgnet, er det som regel tegn på, at man ikke er hjemme.

Gem værdifulde genstande væk

En general huskeregel, når man ikke er hjemme, er at gemme sine værdifulde genstande væk. Sørg for at din computer, smykker eller andet ikke er til skue, hvis man kigger ind udefra. Dette kan være med til at friste tyven.

Dokumentér værdifulde genstande

Hvis uheldet skulle være ude, er det rart at være på den sikre side. Dokumentér derfor dine værdigenstande, såfremt de bliver stjålet. Gem kvitteringer, tag billeder eller lav DNA-mærkning på dine værdifulde ting. Læs mere om DNA-mærkning her.

Overvågning kan være behjælpeligt

I nogle tilfælde, og som sidst udvej, kan overvågning også være nødvendigt. Her er der dog nogle forbehold, man skal tage hensyn til. Du kan læse mere om det her.

Tid, støj og lys skræmmer tyven væk

En stor del af forebyggelsen mod indbrud er at forsinke tyven. Tid, støj og lys er tyvens værste fjender. Overvejer en tyv derfor at begå indbrud i dit hjem, kan du skræmme dem væk ved at gøre det besværligt for dem.

Du kan indbrudssikre dine vinduer og døre, så tyven skal bruge længere tid på at bryde ind hos dig. Det er med til at stresse dem, da de risikerer at blive opdaget.

Vinduessikring gør også at tyven kan være nødsaget til at smadre dine vinduer for at komme ind, og det skaber en del larm, som tyven ikke er interesseret i.

Tyven opererer som regel i mørke, hvor de ikke bliver set. Du kan derfor med automatiseret lys, samt timer på det indendørs lys, gør det mindre attraktivt for tyven at begå indbrud i dit hjem.

Indbrud: Disse fejl begår vi typisk

Politiet oplever at vi begår nogle klassiske fejl, som giver falsk tryghed.

Det gælder om at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme. Og her begår mange den fejl at lade lyset være tændt i døgndrift. For når boligen ser tom eller forladt ud, og der ingen aktivitet er, så er det som regel et tegn på, at der ikke er nogen hjemme, og så slår tyven til.

Nabohjælp er en god aftale at indgå, men hvis ikke nabohjælpen er aktiv i hverdagen, så kan det være lige godt. Vær derfor gode ved hinanden i foreningen, og sørg for at være aktive og hjælpe hinanden – også i hverdagen.

Det er en god idé at gemme sine smykker væk. De typiske fejl vi dog begår, er at gemme dem i enten badeværelse eller soveværelse. Og netop dette er tyven udemærket klar over. Sørg derfor for at gemme dine smykker og andre værdigenstande nogle mere kreative steder.

Læs også: Gode råd til konflikthåndtering i boligforeningen