Forbedringer i andelsboligen: Det skal du være opmærksom på 


Bor du i en andelsboligforening eller flytter du ind i en, hvor du ønsker at lave forbedringer? Så er der en række ting, du skal være opmærksom på. Det er en gylden regel, at man altid læser andelsforeningens vedtægter i forhold til vedligeholdelse og forandringer. Her bør du nemt finde frem til, hvad der gør sig gældende i din andelsboligforening.

Forbedringer kan højne værdien på din andel

Det gode ved at bo i en andelsboligforening er, at du selv kan foretage ændringer og forbedringer. Selvfølgelig er der regler og forbehold, man skal tage hensyn til. Men dette gælder for alle etageejendomme.

Det kan være, at du har boet i andelsforeningen i et par år og egentlig har gået og leget med tanken om et nyt køkken eller badeværelse, men ikke har haft tid, penge eller lyst til at påbegynde projektet før nu. Det kan også være, at du lige har købt dig ind i andelsboligforeningen, men ønsker at foretage nogle ændringer og gøre stedet til det perfekte hjem for dig og din familie. Uanset hvad årsagen er, kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at fuldføre projektet. I sidste ende kan det resultere i, at du bliver gladere for at bo i dit hjem. Og hvis trangen til at sælge har været der, kan forbedringerne måske gøre, at du bliver boende lidt længere.

Hertil skal det da også nævnes, at forbedringer kan højne værdien på din andel. Så du vil ikke kun få glæde af det i hverdagen, men du vil også få glæde af det, den dag du ønsker at sælge din andelslejlighed.  

Undersøg reglerne inden du går i gang

Der gælder visse regler, når du foretager forbedringer i en andelslejlighed. Det er vigtigt, at du undersøger disse, og rådfører dig med bestyrelsen inden du påbegynder dit projekt. Ved større renovationer skal der ofte søges om tilladelse fra bestyrelsen. Og skal du udføre el- eller vvs-arbejde, skal det udføres af en autoristeret fagmand. Husk dog på, at det er dit eget ansvar at forbedringerne bliver gjort lovmæssigt korrekt.

Når du laver forbedringer i andelsboligen, gælder disse 4 ting:

  • For at tælle som en forbedring, skal det være et stykke arbejde, der øger værdien af andelsboligen.
  • Det skal ikke kunne betragtes som almindelig vedligeholdelse.
  • Forbedringerne skal kunne konstateres for at blive medregnet.
  • Forbedringerne skal udføres lovligt og forsvarligt.

Læs også: Den nye offentlige ejendomsvurdering: Til dig som andelshaver

Husk dokumentation

Når du får udført forbedringer, er det vigtigt at du husker at beholde dokumenter og kvitteringer, også selvom du udfører arbejdet selv. Hvis du selv udfører arbejdet, og derfor ikke har en faktura på selve arbejdet, så gem indkøbslisten over de materialer, du har brugt. Når du selv udfører arbejdet, har du heller ikke nogen kvittering på det antal timer, du har brugt. Du kan derfor i stedet notere det antal timer, som det vil tage en professionel at lave arbejdet. Det vil sige: hvis du har brugt 60 timer på arbejdet, som en professionel ville kunne gøre på 20 timer, så kan du kun skrive de 20 timer på.

Udfører en håndværker arbejdet, så husk endelig en udspecificeret faktura, hvor der står hvilket arbejde, der er udført. Ikke alt kan anses som en forbedring. Har du derfor fået dem til at male i din lejlighed, så kan det ikke lægges oveni forbedringerne. Malerarbejde anses nemlig som almindelig vedligeholdelse.

Skal du have foretaget forbedringer, der kræver el- eller vvs-arbejde, så er det vigtigt at du har dokumentation på, at det er autoriserede folk, der har lavet arbejdet.

Den dag du fraflytter din andelsbolig, skal du nemlig kunne vise dokumentation for både små og store forbedringer, så vurderingsmanden lettere kan lave en vurderingsrapport.