07/10/2020

Den nye offentlige ejendomsvurdering: Til dig som andelshaver

Læsetid - 3 min

Den offentlige ejendomsvurdering har været længe undervejs, og endnu engang er den udskudt. Men hvordan har det egentlig betydning for dig, som bor i andelsbolig? Det er godt at holde sig opdateret på boligmarkedet, og hvad der kan have betydning for dig og din boligsituation. Her kan du læse om den overordnede offentlige ejendomsvurdering, hvorfor den er udskudt, og hvad det eventuelt kan betyde for dig.

Hvad er den nye offentlige ejendomsvurdering?

Oprindeligt skal en ny offentlig ejendomsvurdering offentliggøres hvert andet år. Det er her, hvor Vurderingsstyrelsen opdaterer den sandsynlige værdi af forskellige danske boliger. Vurderingerne er baseret ud fra boliger, der ligner hinanden såsom stand, areal, alder og geografisk område. Vurderingsstyrelsen kigger ikke fysisk på boligerne, men indsamler data fra ejendomsbranchen, kommunerne og Danmarks Statistik.

Den nye offentlige ejendomsvurdering er i fuld gang med at blive udviklet til et IT-system, der skal sørge for, at flere boliger får en mere retvisende vurdering, end de har gjort tidligere. Systemet skal nemlig bygge vurderingen på flere detaljerede oplysninger. Det bliver også muligt for boligejere at få et indblik i hvilken data, vurderingen er lavet ud fra.

Alle boliger gør ikke brug af den offentlige ejendomsvurdering

Den offentlige ejendomsvurdering afgør i sidste ende, hvad du som andelshaver kan sælge din andelsbolig for. I hvert fald hvis din andelsboligforening gør brug af den offentlige ejendomsvurdering. For de kan også gøre brug af andre vurderinger, hvilket kan ændre prisen for, hvad du kan sælge din andelsbolig for. For eksempel gør nogle andelsboligforeninger brug af valuarvurderinger. Ved en valuarvurdering er det en valuar, der foretager vurderingen af en bestemt bolig eller ejendom. Vurderingen er, ligesom den offentlige ejendomsvurdering, baseret på forskellige faktorer som stand og størrelse. Forskellen mellem de to vurderinger er blandt andet, at der kommer en person ud og besigtiger boligen ved en valuarvurdering. Det gør der ikke ved en offentlig ejendomsvurdering.

Flere andelsboligforeninger er begyndt at gøre brug af valuarvurdering. Det er ofte fordi, at de mener, at de kan få et mere retvisende billede af, hvad deres andelsboliger er værd. Det er blandt andet fordi, at den offentlige ejendomsvurdering har været fastfrosset siden 2011.

Den offentlige ejendomsvurdering er udskudt igen

I 2013 blev de nuværende offentlige ejendomsvurderinger fastfrosset. Det har ikke ændret sig siden, og derfor er det stadig de vurderinger, der blev lavet i 2011-2012, der gælder i dag. Siden dengang har de nye offentlige ejendomsvurderinger længe været under opsejling og blevet udskudt seks gange indtil videre. Nu skyldes det, at udviklingen af det nye system har haft flere komplikationer end først antaget. Den nyeste grund for forsinkelse er også hjemsendelse af flere medarbejdere under COVID-19.

Til andelsboligforeninger: 4 gode grunde til at ventelister er en god idé for din andelsboligforening

Betydning for dig som andelshaver

Mange andelshavere har længe ventet på nye offentlige ejendomsvurderinger, og det kan der være mange grunde til. Nogle venter for eksempel på at sælge, og andre er interesseret i deres andelsboligforenings og boligmarkedets udvikling.

Her har vi samlet enkelte emner, som du kunne gå og undre dig over.

Der går tid endnu

Vurderingsstyrelsen kender ikke det præcise tidspunkt for, hvornår de nye vurderinger kan påbegynde. Der regnes dog med, at vurderingerne på ejerboligerne starter i sommeren 2021, og efterfølgende på andelsboliger og andet. Derfor går der stadig tid før, at du kan finde ud af om din andelsbolig er mere eller mindre værd end nu.

Men når der er noget nyt om din ejendom, i forhold til den offentlige ejendomsvurdering, vil du modtage information i din e-Boks.

En værdistigning ved den offentlige ejendomsvurdering?

Der er sket meget siden 2012, hvor de sidste offentlige ejendomsvurderinger blev lavet. Derfor er det svært at vide, hvordan prisen på din andelsbolig kommer til at udvikle sig.

Det menes, at mange andelsboliger er steget i værdi siden 2012. Derfor vil der måske ikke være en lige så god fortjeneste, hvis man som andelshaver sælger nu, hvis den offentlige ejendomsvurdering formentlig stiger i 2022.

Renoveret andelsbolig

Hvis din andelsbolig er blevet renoveret eller moderniseret inden for de seneste par år, kommer det ikke til at have indflydelse på den offentlige ejendomsvurdering. For det er ikke det indvendige af boligen, som Vurderingsstyrelsen kigger efter. Dog kigger de efter lignende boliger i andelsboligkvarteret. Og er en høj del af dem nyistandsat eller lignende, kan det godt have indflydelse på den endelige vurdering.

Hvordan finder du din offentlige ejendomsvurdering?

Du kan selv tjekke din offentlige ejendomsvurdering, hvis du er interesseret i at se, hvordan den ser ud nu. Du kan tjekke det på vurdering.skat.dk, og taste din boligs oplysninger ind.

Du har derudover også mulighed for at tjekke flere ejendomsoplysninger på ois.dk.

Opret din gratis bruger

Opret din bruger og jeres ejendom helt gratis, og kom i gang med jeres ejendoms digitale fremtid, allerede i dag

Opret gratis bruger Få en gratis introduktion

Er MinEjendom noget for din boligforening?

Vi tager glædeligt en helt uforpligtende snak med dig og besvarer alle eventuelle spørgsmål.

info@minejendom.dk / tlf. 2799 9000