Vi kender det efterhånden allesammen: Den spænding der medfølger, når man skal flytte ind et nyt sted. Hvordan skal boligen indrettes? Hvordan er naboerne? Hvordan er kvarteret? Men der er også mange nye regler og forhold at se til, når man flytter. Når du køber dig ind i en andelsboligforening, så er der mange ting, du skal have styr på. Det er derfor vigtigt, at du forbereder sig, så godt du kan.
Medlem af en andelsboligforening
Har du før boet i en andelsboligforening, så kender du garanteret til forholdene i en forening, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Er du derimod ny, kan det være en god idé at læse op på, hvad det vil sige at bo i en andelsboligforening. Der gælder særlige love og regler for andelsboligforeninger. Dette kan blandt andet læses i andelsboligloven. Men der kan også være ting, der varierer fra forening til forening. Dette er hvad man typisk finder i andelsboligforeningens vedtægter og husorden. Der kan for eksempel være regler for kæledyr eller generelle regler omkring larm og fester. Det kan også være, at det ikke er tilladt at leje andelen ud eller foretage forældrekøb. Og det kan være, at der er en obligatorisk fælles rengøringsdag for foreningen en gang om måneden.
Ja, der kan være mange ting, der differentierer fra forening til forening. Det kan derfor være en god idé at læse den enkelte andelsboligforenings husorden og vedtægter inden du skriver under, for at sikre at foreningen opfylder dine behov og ønsker.
Fællesskab
Når du køber dig ind i en andelsboligforening, så ejer du en andel af ejendommen. Mere udpenslet betyder det, at du har købt en andel af andelsboligforeningens formue, hvilket giver dig retten til at bo i en af boligerne. Når du køber en andelsbolig, skal du ikke betale ejendomsværdiskat selv, dette er er noget andelsboligforeningen gør. Dette betyder altså, at du og en gruppe andre er fælles om ejendommen, og der ligger derved et fælles ansvar for ejendommens drift og vedligehold.
De der bestyrer andelsboligforeningen, er frivillige andelshavere, som er udvalgt af beboerne på generalforsamlingen. Bestyrelsen består typisk af en formand, næstformand, bestyrelsesmedlemmer samt suppleanter, der træder ind hvis et bestyrelsesmedlem fratræder. Som beboer har du et ansvar for at vælge de rigtige personer ind i bestyrelsen, da disse vil få stor indflydelse på andelsboligforeningens daglige drift.
Læs også: Bliv bestyrelsesmedlem i din boligforening
Generalforsamling
På generalforsamlingen diskuteres andelsboligforeningens drift og vedligehold. Det er også her man kan tage emner såsom husorden, vedtægter og lignende op. Den ordinære generalforsamling bliver afholdt en gang om året. Det er bestyrelsens ansvar at planlægge generalforsamlingen og invitere andelsboligforeningens beboere. Ved generalforsamlingen har hver andel én stemme og beslutninger vedtages ved flertal af stemmer.
Generalforsamlingen er andelsboligforeningens vigtigste møde, og ønsker du at have medbestemmelse eller at få foretaget ændringer i andelsboligforeningen, så er det vigtigt at deltage og give din mening til kende.
De praktiske ting
Når du først har købt din andelsbolig, er der mange dokumenter og udgifter, som skal behandles og luften kan hurtigt gå ud af ballonen, hvis du ikke er ordentligt forberedt. Et godt råd er, at have styr på budgetter. Undersøg dit forbrug og læg et budget over, hvor meget du regner med at bruge på diverse ting og udgifter. I denne forbindelse er det vigtigt at tage hensyn til uforudsete udgifter. Særligt i starten kan det være en dyr omgang at flytte ind i noget nyt. Ofte kræves der maling, gulvslibning og andre former for istandsættelse, der koster penge. Samtidig vil der være gebyrer og regninger, som skal betales den første måned udover de almindelig udgifter. Og det kan derfor hurtigt løbe op i mange penge.
Det er også vigtigt, at du er klar over, at du selv står for det indvendige vedligehold, når du bor i en andelsboligforening. Dette gælder alt indvendigt, også det indvendige af altanen, indersiden af døren, toilet osv. En tommelfingerregel er, at du som andelshaver har ansvaret for de vandrette rør, og andelsboligforeningen ansvaret for de lodrette rør. Andelsboligforeningen har ansvaret for udvendig vedligeholdelse, etageadskillelser, håndtag på ydersiden, lås i døren og lignende.
Du kan læse flere gode råd, til hvad der er godt at vide, inden du køber en andelsbolig her.