Bliv bestyrelsesmedlem i din boligforening

Vi har samlet forskelligt information, som kan give dig et indblik i, hvordan det er at være med i en boligforenings bestyrelse.

Hvis du går og overvejer at blive bestyrelsesmedlem i din boligforening, men ikke har fuldført idéen endnu, så har du her mulighed for at komme tættere på svaret.

Der kan være mange grunde til at blive frivillig bestyrelsesmedlem i din andelsboligforening. Og det er ikke så besværligt og krævende, som du måske går og tænker. Som bestyrelsesmedlem kan du lære dine naboer at kende, og finde ud af hvem du deler boligforening med. Du kan udleve nogle interesser, som du ønsker at beskæftige dig mere med og få mere ansvar mellem hænderne. Læs her om hvad det kræver at være bestyrelsesmedlem i en boligforening og få samtidig gode råd med på vejen.

Sådan arbejder et bestyrelsesmedlem i en boligforening

Et bestyrelsesmedlem i en boligforening er til for at træffe beslutninger og planlægge, hvad der skal ske fremadrettet. Det kan være forskellige opgaver, og som regel er opgaver delt ud hos flere bestyrelsesmedlemmer. På den måde kan alle arbejde med det, de interesserer sig for, og ikke stå med det hele selv. Det er en af grundende til, at det er rigtig sjovt at være med i sin boligforening. 

Bestyrelsen er et slags bindeled mellem beboerne og administrationen. For det er svært at komme igennem boligforeningens planer uden at tale med begge disse parter. Beboerne kommer med deres ønsker og behov, og administrationen skal godkende nye planer – som for eksempel penge til nye bordbænkesæt.

Dyrk dine interesser

Der er mange ting at tage fat i en bestyrelse, og boligforeningen vil kun blive glade for dine idéer og kompetencer. Hvis du for eksempel interesserer dig for arrangementer og fællesskab – måske du studerer det, eller arbejder med det til hverdag, så er det en rigtig god mulighed at blive en del af din boligforening.

Bestyrelsesmedlemmer arbejder blandt andet med at planlægge kommende renoveringsprojekter, så her handler det om at komme i kontakt med nogle, der kan hjælpe jer bedst muligt. Det handler ofte om at kunne kommunikere og være struktureret. Det er fordi, der arbejdes med planer i forskellige retninger, og dem skal der være styr på. 

Det er en god idé at dele arbejdet op iblandt bestyrelsesmedlemmerne, så man kan arbejde med det man er bedst til og har størst passion for. Så bliver arbejdet helt sikkert mest effektivt – og bedst.

Styrk fællesskabet

Som bestyrelsesmedlem i din boligforening kan du være med til at styrke både dit eget og hele boligforeningens fællesskab. Hvis du er bestyrelsesmedlem, møder du dine naboer, og du får et større overblik over, hvordan det ser ud i det område, du bor og lever i. Det er altid en god idé at kende til din boligforenings budget og planer. Lige meget om du er med i bestyrelsen eller ej. Men det er helt klart nemmere at få et overbliv over boligforeningen, når du selv beskæftiger dig med det.

Pligten som bestyrelsesmedlem i en boligforening

Selvom arbejdet man laver som bestyrelsesmedlem er frivilligt, så er der regler og love, der skal opfyldes. Det er vigtigt at kende det ansvar man står med. Det gør det nemmere for dig og de andre bestyrelsesmedlemmer at overholde de simple betingelser.

Ligegyldigt hvilken forening man er en del af, så skal man huske, at den er selvstændig og juridisk ligesom alle andre i Danmark. Man skal altså varetage sine faste opgaver, som man har sagt ja til som bestyrelsesmedlem. 

Som bestyrelsesmedlem har man ret til at blande sig i foreningen, og det gælder alle poster. Så selvom man ikke har det direkte ansvar for økonomien, så har man stadig pligt til at se indholdet af økonomien og andre aftaler. Det kan du læse mere om her. 

Det skal du huske som bestyrelsesmedlem i din boligforening

I Danmark er der beboerdemokrati, hvilket betyder at alle beboere i almene boliger har ret til at bestemme, hvordan de ønsker at bo i deres boligforening. Det kan vi godt være stolte af, for det er der ikke mange andre lande der har. Det er på de årlige generalforsamlingsmøder, at nye beslutninger bliver stemt om. 

Læs også: Den gode generalforsamling i andelsboligforeningen

Som bestyrelsesmedlem i en boligforening er det vigtigt at huske, at man er slags politiker, der taler beboerne sag. Man skal altid være på deres side og ville dem det bedste. Og så skal man selvfølgelig have visioner for boligforeningen. Derfor er det altid en god idé som nyt bestyrelsesmedlem at være klar over beboernes ønsker og behov. Så har man allerede dannet sig et bedre overblik over mulige fremtidige planer.

Hvis du overvejer at blive bestyrelsesmedlem i din boligforening, så er det på generalforsamlingsmøderne, at du kan det. Det foregår gennem afstemning, og det er som regel en gang om året, at nye beboere har mulighed for at blive en del af bestyrelsen. Hvis du har spørgsmål eller gerne vil høre mere om det i din konkrete boligforening, så tag fat i formanden eller et andet medlem. Du kan ofte finde deres oplysninger på boligforenings hjemmeside eller i jeres beboermappe.