Altaner i boligforeninger er efterspurgte, og det er der god grund til. Mange danskere har netop dette i kikkerten, når de søger ny bolig i København. Altanen byder på mange forskellige muligheder og giver Københavnerne en plads og frirum i deres eget hjem. Det kræver dog, at man sætter sig ind i, hvad det indebærer, inden man kaster sig ud i det helt store altanprojekt.
Altaner er eftertragtede
Solen kigger frem fra skyerne og de solhungrede danskere stimles udenfor. I Danmark har vi efterhånden lært at nyde hvert eneste øjeblik, vi får med dejligt vejr. Vi kan nemlig aldrig kan vide os sikre på, hvad morgendagen bringer. I undersøgelser fra blandt andre Userneeds og Yougov svarer omtrent halvdelen af danskerne, at sommeren er deres foretrukne årstid, efterfulgt af foråret. Det tyder altså på, at solrige dage og grønne omgivelser vægtes højt hos danskerne. Derfor er det heller ikke underligt, at mange boligsøgende har netop udendørslivet for øje i jagten på deres nye bolig. Særligt i København er det en nødvendighed at have adgang til frisk luft, når man bor på forholdsvis få kvadratmeter tæt op ad andre mennesker. Her kan altanen være behjælpelig med at opfylde danskernes behov.
Fordele ved altaner
Vi kender det vist allesammen: Vi har været ude hele dagen og trænger til at komme hjem og slappe af. Alligevel ærgrer vi os over at skulle tage hjem og gå glip af det gode vejr. Med en altan, får man det bedste fra begge verdener. Du kan være hjemme og udenfor samtidig. Med altanen får du ikke kun flere kvadratmeter at boltre dig på, men du får også muligheden for frisk luft og dagslys i dit eget private frirum.
Altanen kan bruges til præcis det man selv ønsker og kræver ikke den store daglige vedligeholdelse. Alt efter hvor stor den er, kan den bruges til forskellige hobbyer, madlavning og solbadning. Men den giver også nogle praktiske fordele: da man har mulighed for at tørre sit vasketøj væsentligt hurtigere, når det står på en altan, fremfor når det står indenfor. Man kan dyrke forskellige planter og krydderurter, og opbevare større genstande, som barne- eller klapvogne eller en cykel. Hvis man har kæledyr, er der også mulighed for at de kan få frisk luft på de varme sommerdage, uden at man skal gå hele vejen ned i gården.
Der er mange muligheder man kan vælge og vrage mellem, når man har en altan, og det er op til beboeren selv, hvor meget og hvor lidt de ønsker at benytte den.
Det praktiske
Der er selvfølgelig også nogle komponenter, man skal være opmærksom på, når man i en forening beslutter sig for at etablere altaner.
Det er vigtigt at få styr på alt det praktiske, hvis I som forening beslutter jer for at begive jer ud i et altanprojekt. I kan derfor med fordel forberede jer lidt forinden beslutningen, for at se om jeres behov er stort nok til at kaste jer ud i projektet. Først og fremmest kræver det selvfølgelig at bygningen kan holde til, at der bliver monteret altaner. Herudover skal der helst være et flertal i foreningen om beslutningen om at etablere altaner. Der kan dog gøres undtagelser, hvis kun få beboere ønsker en altan. Disse kan vælge selv at finansiere til en altan udenom foreningen, hvilket vil blive anset som en forbedring. Når foreningen er blevet enige om at bygge altaner, skal man sørge for at indhente de påkrævede tilladelser. Denne del kan man få hjælp til gennem for eksempel altan- eller byggerådgivervirksomheder.
Læs mere om byggerådgivning her
Finansiering af altanprojektet
Herudover er der selvfølgelig hele finansieringsdelen, som man skal være opmærksom på. Dette kan gøres på flere måder. Men der er tre måder, der bliver brugt mere hyppigt. Den første er, at andelsboligforeningen kan optage et realkreditlån og selv finansiere altanprojektet. Lånet vil altså fremgå som et fælles lån i foreningen, som alle betaler af på sammen med boligafgiften. En anden måde at finansiere altanprojektet er, at andelshaverne selv låner til eller køber altanen. Denne mulighed vil fremgå som en forbedring på andelen. Dog kræver denne mulighed også at beboerne har muligheden for at optage lån til altanen, og i værste tilfælde kan det gøre at nogle fravælger at få etableret en altan, for at slippe for financieringen. Den tredje mulighed er, at foreningen udlåner til andelshaverne, og de så betaler af til foreningen.
Der er fordele og ulemper ved alle mulighederne, man bør derfor drøfte mulighederne i fællesskab, så der er flertal for den endelige beslutning.
Det skal man være opmærksom på
Man skal ikke blot vælge hvilken som helst type altan. Det er vigtigt at altanerne passer til bygningen, de skal etableres på. Hvis de ikke passer til bygningens facade, kan de ende med at ødelægge det æstetiske udtryk, som bygningen måske havde før, hvilket er ærgerligt for bybilledet. Herudover skal man være opmærksom på, at lysindfaldet hos de lavere lejligheder kan blive dårligere, hvis der etableres altaner ovenover. Dette gælder særligt hvis andelshaveren fravælger at få bygget en altan.
Det er ikke alt sammen liv og glade dage at være altanejer. Når man har muligheden for at åbne døren fra sit eget hjem og gå ud på en lille altan, opdager man muligvis også, hvor tæt man egentlig bor på andre mennesker. Har man som naboer en vidt forskellig livsstil eller væremåde, kan det hurtigt lede til konflikter. Dette gælder særligt, hvis man mener den anden opfører sig uhensigtsmæssigt. Det kan for eksempel være, hvis naboen har højlydte samtaler ude på altanen eller ryger. Man kommer nemlig meget tættere på naboen og deres hverdag, når væggene imellem fjernes. Det kræver af den grund også større hensynstagen, når man har altaner tæt op ad hinanden. Og det kan derfor være en fordel at forventningsafstemme indbyrdes i foreningen inden altanprojektet sættes i gang.
For det meste er et altanprojekt en god investering både for beboernes velbefindende, men også for ejendommens værdi. Det kan derfor være værd at overveje, hvis man bor i en andelsboligforening og ønsker en forbedring af ejendommen og livet deri.