Kat i lejligheden: Sådan skaber du de bedste rammer

Bor du i en lejlighed, og er du katteejer eller overvejer du at blive det? Så står du nok med en del bekymringer i forhold til at holde kat i lejligheden. Hvordan lufter man ud, uden at den hopper ud ad vinduet? Kommer den til at kradse i og ødelægge ting? Kan man lade den være alene hjemme i længere tid ad gangen?

Kæledyr gør danskerne lykkelige

Hunden er menneskets bedsteven. Men katten vinder en stærk andenplads i danskernes hjerter. Ifølge en undersøgelse af Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet fra 2021, er det hver femte danske familie (20%), der har hund. Men også en del danskere har katte. Nemlig hele 14%. Og katten er da også det kæledyr af de to, der er lettest at holde i en etageejendom. For mange kan den pelsede ven bringe lykke og sindsro. Og måske vores forhold til vores kæledyr, er årsagen til at vi danskere er så lykkeligt et folkefærd.

En undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 92% af de adspurgte danske kæledyrsejere mener, at deres kæledyr gør dem lykkelige. Kæledyr har for mange danskere stor indflydelse på deres trivsel i hjemmet. Og der er derfor god grund til at anskaffe sig en pelset kompagnon.

At holde kat i en etageejendom

Det er ikke alle boligforeninger eller udlejningsejendomme, der tillader kæledyr. I ejendommens husorden står der beskrevet hvilke husdyr, det er tilladt at holde, hvis det overhovedet er tilladt. Særligt udlejningsejendomme har meget strenge regler, når det kommer til de lodne venner.

Det er mere udbredt i andelsboligforeninger og ejerforeninger at holde kæledyr, og dette er til glæde for mange af de danskere, der ikke har hus og have. Dog er det de fleste steder kun tilladt at have kat i lejligheden, som regel en indekat, da det er mindst forstyrrende for andre beboere.

Hvis det er tilladt at holde kat i din ejendom, så er der med garanti flere end dig, der allerede har en kat. Alliér dig derfor med dine naboer, så I kan dele gode råd med hinanden og aftale pasningsmuligheder. Det gode naboskab kan også gavne din kat.

Det skal du huske på, når du har en kat i lejligheden

Kattens adfærd betyder noget

Der er en del ting, man skal overveje, inden man anskaffer sig en kat. Først og fremmest er det vigtigt, at du tilgodeser kattens behov. En kat har brug for plads og aktivering.

Alle katte er forskellige og har forskellig personlighed. Det kan derfor være svært at forudse, hvordan kattens adfærd kommer til at se ud i dit hjem. Dog er der nogle bestemte racekatte, der er bedre egnede til et liv indendørs, hvor andre har større behov for at komme ud. Det er derfor altid en god idé at undersøge den kat du ønsker dig, inden du anskaffer den.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at opdrage katten fra en tidlig alder, for de fleste katte kan tilvendes og trives i et liv indendørs. Men når først katten har vænnet sig til noget, kan det være svært at afvende den igen. Sørg derfor for at anskaffe dig et kradsebræt, et velfungerende kattetoilet og legetøj, som katten introduceres for med det samme.

Glad kat, glade naboer

I de fleste tilfælde er det bedst at kastrere eller sterilisere sin kat, når den bor inde. Med en hankat risikerer du, at den strinter rundt omkring i boligen, hvilket lugter meget kraftigt og kan ødelægge møbler. Det samme kan ske med hunkatte. Herudover er det også bedre for dyret at lade den blive neutraliseret, da de ikke længere skal bruge deres kønsdrift. Du vil hermed få en meget mere medgørlig og rolig kat, noget som dine naboer i den grad vil sætte pris på.

Nysgerrighed dræbte katten

Selvom en kat er forholdsvis nem at holde og som regel er god til at passe sig selv, er det ikke helt bekrymringsfrit. Katte er nysgerrige af natur og ønsker at udforske alle kroge og hjørner i lejligheden. Du skal derfor også være ekstra opmærksom på åbne døre og vinduer. Et åbent vindue kan være dødeligt for en kat, særligt hvis du bor højt oppe. Det er derfor en fordel at undersøge hvilke sikringsmuligheder, du har. Der findes adskillige løsninger, som net, gitter og kroge, der kan hjælpe dig og din kat til en sikker hverdag.

Vores 3 bedste råd til at holde kat i lejligheden lyder:

1. Hold øje med kattens adfærd ifbm. vinduer, døre og møbler. Er der noget den skal vendes til og fra?

2. Overvej hvilke sikringsmuligheder du har. Der findes kattenet til altaner, og gitter til vinduer, der forhindrer katten i at hoppe ud.

3. Aftal pasningsmuligheder med dine naboer og venner. En kat kan godt tåle at være alene i noget tid, så længe den får vand og mad og en smule opmærksomhed en gang i mellem.

Læs også God råd til håndtering af nabostøj i boligforeningen