Husk at få lavet eftersyn af jeres altaner

På trods af at altaner ikke kræver eftersyn, har de som alle andre tilbygninger ikke en uendelig levetid. Har jeres ejendom derfor ikke fået tilset jeres gamle betonaltaner, så få det gjort inden skaden sker.

Altaner skal give liv ikke død

De seneste år har vi set flere sager om altaner, der er brudt sammen. Hændelser der er livstruende for beboere i de dertilhørende ejendomme, men også for de forbipasserende, der skulle være så uheldige at befinde sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det er meningen, at altaner skal være en positiv tilbygning til boligen, noget der giver liv til tilværelsen, ikke et potentielt faretruende element. Derfor er det vigtigt, at I får lavet eftersyn af jeres altaner.

Eftersyn er eget ansvar

Det er ikke et krav at foretage regelmæssige eftersyn af altaner. Det virker faktisk lidt absurd, nu hvor det eksempelvis er et krav at få efterset sin bil, for at undgå at gøre skade på sig selv eller andre. Vi vedligeholder også vores ejendomme til den helt store guldmedalje, så de har længere levetid og forbedrer beboernes livskvalitet. Hvorfor kræves det så ikke ved altaner?

Men det er ikke kun ved gamle altaner, man bør være betænksom. I stedet bør man gøre det til vane at få foretaget regelmæssige eftersyn, for at sikre at altanerne er i fortsat god stand og sikre at bevæge sig ud på.

Eftersyn 1
Altaner – Foto: MinEjendom

Har vores altaner brug for et eftersyn?

For at komme bekymringen til livs, kan det være relevant at se på, hvorfor bekymringen er opstået i første omgang. Har I en ældre ejendom? Har I betonaltaner? Ser jeres altaner slidte ud? Det er som regel ejendomme med ældre udkragede betonaltaner med udliggerjern, man skal være særligt opmærksom på.

Ifølge Teknologisk Institut findes der mellem 50.000 og 100.000 betonaltaner i Danmark, som er mere end 50 år gamle og har overskredet deres forventede levetid. Dette kan potentielt gå hen og være livsfarligt.

Det skal du være opmærksom på

En slidt altan er ikke nødvendigvis noget, man kan se med det blotte øje. Dog er der enkelte ting ud over alder, man kan holde øje med, hvis man har en ældre betonaltan. Det er blandt andet revner i betonen, afskaldninger eller begyndende afskaldninger på jern, og om der er rødbrune eller hvide udfældninger. Hvis du kan spotte en af disse ting, bør du søge professionel assistance.

Eftersyn 2
Altaner – Foto: MinEjendom

Altaner skal tilses professionelt

Det er ikke altid, at du selv vil kunne vurdere, hvorvidt din altan trænger til et eftersyn. Selve skaden sker nemlig som regel inde i selve muren. Det kræver derfor en autoriseret fagperson for at vurdere altanens tilstand. Du kan søge assistance hos diverse altanvirksomheder.

Læs også: Altanprojekt – Sådan kommer I godt i gang