Bopælspligt

Bopælspligt betyder, at man skal have bopæl i et bestemt område eller bolig.

Det indebærer, at man, hvis man ejer en helårsbolig, er forpligtet til at sørge for at ens bolig er beboet minimum 180 dage om året. Det vil sige, at du som ejer af en helårsbolig enten selv skal bebo din bolig, eller udleje den til helårsbeboelse.

I Københavns Kommune skal størstedelen af boligerne benyttes til helårsbeboelse. Kommunen udfører kontrol for at sikre, at boliger ikke står tomme eller kun benyttes delvist. Du kan læse mere om reglerne her.

Bopælspligt i andelsboligforeninger

I en boligforening betyder bopælspligt, at man har pligt til at bebo den bolig, man har i foreningen.

Mange andelsboligforeninger har en regel om bopælspligt. Det vil sige, at andelshaveren skal have sin primære bopæl i boligen. Det er en del af kontrakten. Det skal være med til at sikre at boligerne i andelsboligforeningen bruges til beboelse og ikke blot som investering.

Hvis andelshaveren ikke overholder sin bopælspligt, kan det have konsekvenser. Det kan det for eksempel ved at andelsboligforeningen opsiger dig som andelshaver, hvis din primære bopæl ikke er i andelsboligen, eller hvis du fremlejer den uden tilladelse. 

Er du på jagt efter en andelsbolig som investeringsformål, så er det vigtigt at du undersøger den enkelte andelsboligforenings beboelsesregler forinden. 

Bliv klogere på andelsboligforeninger her.