Bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering er når man renoverer eller moderniserer bygninger eller ejendomme på en måde, der reducerer deres miljøpåvirkning eller øger deres energi- og ressourceeffektivitet. Dette kan gøres på mange forskellige måder.

Genanvendelse af bygningsmaterialer

Bæredygtig renovering kan også være, at man vælger at genanvende bygningsmaterialer. Overordnet set kan man bidrage til genanvendelse af bygningsmaterialer på tre måder. Man kan genbruge egne eksisterende bygningsmaterialer, man kan købe bygningsmaterialer, som er renset og klargjort til genbrug, og man kan aflevere sit gamle byggemateriale til et firma, der omdanner det til ny brug. 

Byggebranchen står for omtrent 30 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark. Derfor er der god grund til at tænke genanvendelse ind i et byggeprojekt. 

Læs mere om genbrug af byggemateriale her

Bæredygtig renovering der mindsker utidssvarende og usunde forhold

Bæredygtig renovering har også til formål at forbedre indeklimaet i ejendommen for bygningens skyld, men ligeså meget for beboernes skyld. Da et bedre indeklima kan øge trivslen og sundheden for den enkelte beboer. 

Københavns Kommune har siden 2018 givet tilskud til at energiforbedre ejendomme i København. Formålet med puljen er at afhjælpe og forbedre utidssvarende og usunde boligforhold, samt fremme den grønne omstilling.  

Det er i øjeblikket muligt at søge tilskud til manglende toilet/bad og fjernvarme, forbedring af energimærke, samt forbedring af indeklima. Læs mere om byfornyelse her.

Fem måder at gøre ejendommen mere bæredygtig på

Isolering

En af de mest effektive måder at reducere varme- og kuldetab i en ejendom er ved at isolere. Det kan være at isolere loftet, væggene eller gulvet, og kan være en både økonomisk og bæredygtig løsning.

Solvarmeanlæg

Ved at installere solvarmeanlæg kan man anvende solens varme til at opvarme vandet i ejendommen. Det kan være en god måde at reducere brugen af fossil energi og dermed mindske CO2 udledningen.

Energieffektive vinduer

Udskiftning af gamle vinduer med energieffektive vinduer kan hjælpe med at forbedre ejendommens isoleringsevne, og dermed reducere varmetab, og forhindrer træk og forbedrer indeklimaet. Det kan også være med til at reducere CO2 udledningen.

Tagbeplantning

Tagbeplantning kan være en bæredygtig løsning, da det kan mindske overophedning af bygningen og reducere regnvandet, der ledes til kloakken. Det kan også være med til at forbedre luftkvaliteten og bidrage positivt til biodiversiteten.

Brug af LED-belysning

Udskiftning af gamle glødepærer eller halogenlamper med LED-belysning kan være en bæredygtig løsning, da LED-belysning bruger mindre energi, har længere levetid og er mere miljøvenlig.